/Kuruc.info 2010.04.01./ 
A Fidesz szegedi
 
képviselőjelöltje is
 
segítette a családokat
 
kifosztó "szövetkezetet"?
 
Április elején folytatódik – immáron másodfokon – a Vertical Invest Ingatlanhasznosító Szövetkezet volt vezetőinek büntetőpere. Emlékeztetőül: a 2003. január végén alakult szövetkezet működésének lényege az volt, hogy befektetőket gyűjtött, azzal az ígérettel, hogy pénzüket ingatlanokba fektetik, és a hivatalos banki kamat háromszorosát fizetik vissza számukra.


Doktor Bohács - nem a tönkretett családok szerepelnek a kampányképén

A szövetkezet egy luxushotel építése mellett több ingatlanbefektetési programot hirdetett meg - pontosabban: azok terveit. Merthogy az ígért projektekből nem valósult meg semmi. A szövetkezet egymilliárd forinttal károsította meg a magyar családokat. Dr. Bohács Zsolt szegedi ügyvéd (jelenleg a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje) állítja: nem volt tudomása a törvénytelenségekről.

A szegedi székhellyel, valamint egy szegedi ügyvédi iroda által szerkesztett alapítói okirattal létrehozott, de a kezdetektől budapesti központi irodából irányított Vertical Invest mintegy 600 ügyfelét károsította meg, összesen közel 1 milliárd forinttal. Az első fokon eljáró bíróság kimondta, hogy a szövetkezetet a vádlottak 2003-ban kifejezetten a bűncselekmény-sorozat végrehajtására hozták lére, az általuk reklámozott ingatlanprojektek eleve megvalósíthatatlanok voltak, és arra sincs racionális gazdasági magyarázat, hogy a sokmilliós befizetéseket miért készpénzben kezelték, hozták-vitték, hordták ki az országból, és miért nem banki átutalással mozgatták. A szövetkezetnek megalakulása után pár hónappal bekövetkezett felszámoláskor szinte nem volt sem vagyona, sem készpénze, sem pedig bankszámlája, melyen pénz lett volna. A hat elmarasztalt vádlottat 527 rendbeli csalásban mondták ki bűnösnek, és 3-6 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztést kaptak, ám fellebbezések folytán az ő ügyük másodfokon, az ítélőtáblán folytatódik.

Nehézfiúk és a politika a „pénzcsináló” vállalkozás hátterében?

A jelenleg szökésben lévő Klivinyi Zoltán (a büntetőügy harmadrendű vádlottja, akit 6 év szabadságvesztésre ítélt az első fokon eljáró bíróság) a HVG-nek azt állította, hogy a szövetkezetek megalapításának ötlete D. Tamásé volt, akit az alvilág „legbefolyásosabb figurájaként” emlegetett az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás. A korábban az Energol-perben elítélt D.-t főnökükként említették a szövetkezeteknél megfordult egyes emberek, de más kemény bűnözők is felbukkantak a vállalkozás hátterében. Klivinyi úgy vélte, hogy a Vertical Investnél összeért a szervezett bűnözés és a politika, a szövetkezetet kifejezetten „pénzcsinálásra” hozhatták létre. Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában egyébként a bíró is megjegyezte, hogy az iratok tanúsága szerint nem került minden elkövető a vádlottak padjára, de a bíróság kizárólag csak azoknak a személyeknek a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akik ellen az ügyész vádat emel. A bíró kifejtette azt is, hogy a befektetők pénzének hollétéről nincs biztos információ.

2003-ban a Fidesz honlapja, valamint a Magyar Nemzet és a Hír Tv előszeretettel foglalkozott a bűnügy fejleményeivel, vélhetően akkor még nem tudták, hogy a Vertical Invest egyik jogi képviselője később a Fidesz-KDNP színeiben indul a 2010-es országgyűlési képviselői választásokon… Dr. Bohács Zsolt egykori kenuvilágbajnok, szegedi ügyvéd 2003 elejétől négy hónapon keresztül intézte a hírhedté vált szövetkezet jogi ügyeit, amelyek – állítása szerint – kizárólag a tervezett ingatlan-beruházásokkal voltak kapcsolatosak. Az ügyvéd a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje Szeged 3-as számú választókörzetében.

Megvalósíthatatlan ingatlanprojektek, elsíbolt százmilliók, tönkretett családok

A 2003-ban indult rendőrségi nyomozás feltárta, hogy a tervezett Falcon Hotel helyszínéül megjelölt terület részben nem a szövetkezeté, s a tulajdonosok nem is szándékoztak eladni telkeiket. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a szövetkezet tulajdonában lévő telek besorolása miatt az 1600 négyzetméteres alapterületűre tervezett hotel helyett csak egy alig 200 négyzetméteres, legfeljebb 6 méter magas építményt lehetett volna felhúzni, amit talán még a szövetkezet vezetői sem tudtak, hiszen nem kértek építési engedélyt… Az eljárás során kiderült továbbá: a Széchenyi-hegyi ingatlannak nincs közterületi kapcsolata (!), így már megközelítésével is bajok lehetnek. Nem tudni, hogy e „nagy volumenű” projektben megjelent-e dr. Bohács jogi szakértelme, de az tény, hogy a Vertical Invest ingatlan-beruházási álmainak mindegyike rémálommá változott, és ennek végül a kisbefektetők látták kárát.

Közel egymilliárd forint. Ennyit csalt ki a naiv, kispénzű magyar családoktól a Vertical Invest, amelynek ingatlan-beruházásokkal kapcsolatos jogi érdekképviseletét – egy ideig – dr. Bohács Zsolt látta el, de – állítása szerint – „semmilyen tudomása nem volt arról, hogy a cégnél bármilyen törvénytelenség történt volna”, hozzátéve: „a társaság működését a PSZÁF vizsgálta, és semmilyen törvénytelenséget nem tárt fel erre az időszakra vonatkozóan”. Az ügyvéd-képviselőjelölt utóbbi mondata biztosan nem igaz, ugyanis a szövetkezetek akkoriban nem tartoztak a PSZÁF felügyelete alá.

Dr. Bohács csak az óvónővel tárgyalt, bűnözőkkel nem…

Klivinyi Zoltán elmondása szerint: a Vertical Invest tisztségviselői csupán strómanok voltak, a szálakat a háttérben meghúzódó bűnözők mozgatták, ők intéztek minden fontosabb dolgot, így ők szemelték ki a szövetkezet ügyeiben eljáró ügyvédeket is. Dr. Bohács Zsolt viszont azt állítja, kizárólag a Vertical Invest elnökével, az óvónői képesítéssel rendelkező, és korábban a Klivinyi által létrehozott „Penthouse Team”-ben táncoló Svecz Szabinával állt kapcsolatban, senki mással. A szőke hölgyről tudni kell, hogy Budapesten is csak térkép segítségével volt képes tájékozódni, és jelenleg - Klivinyivel együtt - szökésben van… Svecz Szabina korábban úgy nyilatkozott a hatóságok előtt: hiába volt - papíron - elnök, a szövetkezet pénzét valójában nem ő kezelte, üzleti ügyekben nem járt el, önállóan semmiben nem intézkedhetett. Havi 300 ezer forintért vállalta el a vezetői posztot, pusztán névleg. Vallomásában azt állította: a „munkalehetőséget” Klivinyi Zoltán ajánlotta neki. A büntetőeljárásban a magát vagyontalannak valló óvónő egyébként 65 millió forintot jegyzett a Vertical Invest 130 milliós alapítói vagyonából…

Dr. Bohács Zsolt hét évvel ezelőtt egy olyan vállalkozást segített jogi szakértelmével, nyilván nem kevés pénzért, amely családok kifosztására szakosodott. Most pedig egy olyan párt színeiben próbálja elnyerni a választók bizalmát, amelynek egyik jelmondata: „Védjük meg a családokat!”

Kérdések - válaszok nélkül

Miért Szegeden vetették cégbírósági nyilvántartásba a Vertical Investet, amikor az alapítók, valamint a tisztségviselők egyike sem kötődött Szegedhez, és a vállalkozást az első pillanattól kezdve ténylegesen a budapesti központi irodából irányították? Miért egy szegedi ügyvédi iroda készítette a szövetkezet alapító okiratát, amikor a fővárosban – némi túlzással – minden utcasarkon ügyvédi iroda működik? Hogyan bukkantak az ugyancsak Szegeden tevékenykedő dr. Bohács Zsolt ügyvédre, aki jogászként nem szerzett országos ismertséget? Ki bízta meg dr. Bohácsot az elsőfokú bíróság által megvalósíthatatlannak ítélt ingatlan-beruházásokkal kapcsolatos jogi teendők elvégzésével? Az óvónői képesítéssel rendelkező, a 2002-es szépségkirálynő verseny 2. helyezettje, Klivinyi Zoltán üdvöskéje, Svecz Szabina, aki állítása szerint csupán névleg volt a szövetkezet elnöke? A szőke szépség fejéből pattanhatott ki a szegedi dr. Bohács neve - miközben a fővárosban nem ismert egyetlen ügyvédet sem? Miért egy Szegeden működő ügyvédet bíztak meg a tervezett – de soha meg nem valósult – ingatlan-beruházásokkal összefüggésben felmerülő jogi feladatok ellátásával, amikor a meghirdetett projektek a fővároshoz kapcsolódtak?

(Hírturmix)- Közli: B.Kiss-Tóth László