Szegedi Csanád mégsem volt kívánatos személy Kanadában, kitoloncolták...

(Kép forrása: www.blikk.hu nem az alábbi cikk részét képezi.)
 

Zsidó meghívás ellenére

Szegedi Csanád pórul járt: a kanadai Westmounti Chábád zsidó közösség programigazgatója meghívta őt előadást tartani a hitsorsosainak. Ám a Szegedi-ellenes helyi lobbinak köszönhetően belépését megakadályozták és jöhetett vissza az első géppel. 

Devorah Shanowitz, a Westmounti Chábád programigazgatója azért hívta meg még korábban Szegedit Montréalba, mert szerinte „jóhiszeműen igyekszik megváltoztatni az életét, jóvátenni a múltját és próbál kapcsolódni zsidó identitásához″. Shanowitz szerint ha igaz is, hogy Szegedi vesztegetett, azt "csak félelemből" tehette, hiszen a média fogékony az "ultra-nacionalista elemekre". 
Szerinte Szegedi ellenzői nem látják be, hogy jó ideje kapcsolatban áll a Chábáddal, és sokan "térnek vissza" zsidó gyökereikhez. Shanowitz, aki maga is rendszeresen tartja a kapcsolatot a politikussal, elmondta: Szegedi megbánását alaposan tanulmányozták, és őszintének tartják. A látogatás ellenzőit szerinte az érzelmek vezérlik, ezért nehéz őket észérvekkel meggyőzni, pedig Shanowitzot meggyőzte, hogy Szegedi kóser ételeket kezdett enni, tanulmányozza a Tórát és még körül is metéltette magát, „ami felnőttként nem egyszerű dolog″.
A Westmounti Chábád több felháborodott telefonhívást kapott, de Shanowitz szerint a közösség több tagja nyitott volt arra, hogy részt vegyen az eseményen. A The Canadian Jewish News azt a Sipos Pétert is megszólaltatta akkor, aki basszusgitárosként néhány évig a Hungária együttes tagja volt, Fenyővel a Syconorban is együtt játszott, de megfordult a Juventusban is, melynek akkoriban Tátrai Tibor is tagja volt.
„Ismerem a magyarokat, és a leopárd nem veti le a foltjait″ – mondta a lap kérdésére az 1980 óta Montréalban élő Sipos, aki szerint Szegedi meghívása „nevetséges és elfogadhatatlan″.
Csakhogy a Szegedi-ellenes lobbi elérte célját: amint megérkezett az EP-képviselő Kanadába, máris visszafordították. Shanowitz ezzel kapcsolatban elismerte: a zsidó közösség tagjai információkat küldözgettek a bevándorlásiaknak, nem említve, hogy Szegedi Csanád már nem jobbikos és már csak a zsidóságával foglalkozik.
Frissítés: micsoda izgalmak! Úgy tűnik, mégsem küldték haza, hiszen a Facebook-profiljára kirakott egy képet, ahol Kanadában látható. 
Szegedi Csanád útban hazafelé, a müncheni tranzitból nyilatkozott az esetről a hvg.hu-nak. Mint mondta, a repülőtéri rutin szerint leültették a bevándorlási hivatal irodájában. Dokumentumokat mutatták neki, amelyekből kiderült, hogy valakik bejelentést tettek a múltjáról. Az emigrációs iroda úgy tudta, hogy Szegedi a Jobbik és a Magyar Gárda tagja, és felhívták a figyelmét, hogy mint egy antidemokratikus szervezet tagja, nem léphet be Kanadába (hiszen ők ott nagyon jól tudják mi demokratikus és mi nem. Vaktérképen be tudnák jelölni Magyarországot?).
Amikor a politikus tudatta velük, hogy másfél éve kilépett a Jobbikból, és a Magyar Gárdának sosem volt tagja (csak a Magyar Gárda Egyesületnek), a hatóság ellenőrizte az állításait. Miután igaznak bizonyultak, javasolták neki, hogy fellebbezzen a már megszületett kiutasító határozat ellen, a bírósági döntés átfutási ideje viszont akár 3 hét is lehet. Mivel ennyi időt Szegedi nem tud Kanadában tölteni, állítása szerint maga választotta, hogy inkább Kanada magyarországi nagykövetségén támadja meg a határozatot. Ekkor a hatóságok még 24 órát engedélyeztek neki az országban.
/Forrás: Index, VS, HVG nyomán: www.alfahir.hu 2013.12.10./*B.Kiss-Tóth László