Nagy Kata:Uzsonna helyett uzsora


illusztrációUzsorázással gyanúsított polgármester aggódik a segélyek csúszása miatt. Kiürült Tarnabod kasszája. Mintegy ötven helybéli segélyezett vonult az utcára.
Tarnabod úgynevezett önhiki - önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó - támogatás iránti igényt nyújtott be az államkincstárhoz. A demonstrálók ennek soron kívüli pozitív elbírálását szeretnék elérni.

Tarnabodiakért aggódó polgármester

Pető Zoltán (független) polgármester elmondta: július eleje óta nem fizették ki az önkormányzati dolgozók bérét és a 28 600 forintos szociális segélyeket sem. Ez utóbbi 107 családot, mintegy hatszáz embert érint. A pénz elmaradása következtében kenyérgondok jelentkeznek a családoknál - fűzte hozzá.

A történtekről tájékoztatta az illetékes minisztériumot és a térség országgyűlési képviselőjét, de - mint mondta - eddig semmilyen segítséget nem kaptak. Ebben a helyzetben fordult támogatásért az államkincstárhoz. Ha nem kapnak segítséget, a jövő hónapban sem tudnak fizetni, hiszen az inkasszó alatt a település eddig tartozásának csupán a felét tudta le.

Tarnabodiakból élő polgármester?
Ez év márciusában házkutatást tartott a rendőrség a tarnabodi polgármesternél. P. Zoltánt a polgármesteri hivataltól kísérték otthonáig a nyomozók. Állítólag több iratot is lefoglaltak a településvezető lakhelyén. B. Emil alpolgármesternél is tartottak házkutatást. Úgy tudni az alpolgármester házához az illetékes áramszolgáltató emberei is kiszálltak, ugyanis az ház áramának vételezése nem rendeltetésszerű volt. Azt, hogy az alpolgármester házában lopott áramot használtak-e eddig még nem erősítették meg. A polgármesteri hivatalban is foglaltak le iratokat. 
A községben elterjedt hírek szerint a rendőrök uzsorával kapcsolatos eseteket vizsgáltak.
Ki az a Pető Zoltán?
Pető Zoltán Tarnabod független polgármestere. Bár 2010-ben az MSZP színeiben nyert, 2012-ben már független képviselőként tartják számon. A polgármester békés tiltakozásra szólította fel az embereket az egész héten folytatódó demonstráció kezdetén.

Miért nem lepődünk meg?
Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben tavaly októberben már azonnali kérdésben hívta fel a figyelmet arra, hogy P. Zoltán, Tarnabod polgármestere ellen uzsora-bűncselekmények gyanúja miatt több feljelentés is született, ám a rendőrség korábban nem tett semmit.




Vona Gábor, a Jobbik elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott vitájában is rákérdezett, hogyan áll a tarnabodi uzsora-bűncselekmények ügyében a nyomozás.

A válasz várat magára, a nyomozás folyamatban. Március óta. Odázódnak a dolgok szokás szerint. Ha bebizonyosodik az uzsorázás vádja, nehéz lesz elmagyaráznia P. Zoltán polgármesternek, hogy a saját zsebét siratja a segélyek elmaradásáért, vagy a tarnabodiak kenyerét félti. Kíváncsian várjuk a választ.
Nagy Kata

/Forrás: barikad.hu 2012.08.13./*B.K-T.L.