Egy kezdetleges 'napkollektor' készítése házilag


Napkollektor házilag
http://www.zoldhaz.info/napkollektor-házilag-0

Szerző: Zöldház Dátum: 2012, augusztus 10.
Csak néhány PET palackra, műanyag vízvezetékre, csatlakozó idomokra, és 2 óra szabadidőre van szükséged a napkollektor elkészítéséhez. Akár a kerti pancsoló vízének melegítésére is használhatod, ekkor kösd be a vízszűrő után közvetlenül.

Napkollektor készítésének lépései

10 db 1,2 méteres fekete műanyag 3/4 colos vízcső szükséges hőnyerő részhez. Ezeket ledaraboljuk. A fél literes PET palackok alját levágjuk, ezeket egymásba toljuk, amíg 1,15 métert kapunk (10 db ilyet készítünk, általában 7 darab kell egy csőhöz, azaz összesen 70), majd ezekbe kerülnek az 1,2 méteres csövek. A csöveket T idomokkal kötjük össze a végeken, az idomok közé kerülnek 12 cm-es csődarabok. A sarkokra értelemszerűen L idom kell. Az alsó és a felső szakaszt szigeteld, ha hidegben is használni szeretnéd. Minden beszerezhető vízvezetékkel foglalkozó szaküzletekben. Ha kisebb szájú PET palackkal dolgozol, akkor fél colos vezetéket vegyél.
Réz vezeték használata esetén a rendszert propilén-glikollal is fel lehet tölteni, amit hőcserélőbe bevezetve fűtés rásegítésre és használati meleg víz készítésre is használhatunk. Ennek kivitelezéséhez tanulmányozd a szakirodalmat! Az sem ördöngösség.
/Hencsey Zsuzsa 2012.08.28-i levélbeli ajánlása/*B.Kiss-Tóth László