Nem ördöngősség...


Készítse el Ön is otthon      a gyerekek kedvencét, a Túró Rudit !

A túró rudit mindenki szereti. De hogyan készíthetjük el otthon? Erre is van lehetőség, ha elolvassa ajánlott receptünket. Cikkünkből a túró rudi történetét, származási helyét is megismerheti, valamint, hogy milyen országokban árusítják még Magyarországon kívül.
Túró rudi házilag. Ugye milyen jól hangzik? Emőke egy kicsit eltért az eredeti verziótól, és nem lecsöpögtette a túrót hanem zselatinnal fogta össze a masszát, így könnyedebb, habosabb és krémesebb lett az állaga.

Ha hagyományosat szeretnétek, gézlapon, vagy sűrű szűrön keresztül csöpögtessétek le a túróról a nedvességet. Ez a művelet fél nap-egy nap, hűtőben érdemes csinálni, hogy ne romoljon meg az alapanyag.
7126_turorudi7.jpg
Hozzávalók 9 db-hoz:
25 dkg túró
2,5 evőkanál tejföl
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 evőkanál zselatin
fél dl víz
Bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé (53%)

A túrót, tejfölt, cukrokat, citromhéjat késes darálóba tesszük és összedaráljuk. Tetszés szerint ízesíthetjük.
7126_turorudi6.jpgA zselatint fél dl vízben éppen csak feloldjuk és hozzákeverjük a túrós masszához. Kb. 5-10 percre hűtőbe tesszük, hogy picit megdermedjen a híg massza. Utána áttörjük és kb. 2 teáskanálnyi túrót teszünk egy 20×20 cm-s folpackra. A folpack segítségével megformázzuk a rudikat.
7126_turorudi5.jpg9 db, körülbelül 10 cm hosszúságú rudi lett a fenti mennyiségből. Hűtőbe tesszük kb. 1-2 órára. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A rudik végeit levágjuk egyenesre. Sütőpapírra kenjünk rudi hosszúságú csokicsíkokat, amelyekre ráhelyezzük a hideg rudikat.
Utána ráöntjük a csokit, esetleg egy ecsettel elkenjük és hűtőbe tesszük dermedésig. Nem lesz sima a teteje, bár próbálkoztam! Duplán csokizni meg nem érdemes, akkor túl vastag lesz a csoki. Miután megdermed, egy sniccer segítségével levágjuk a rudik oldaláról a felesleges csokoládét.

7126_turorudi4.jpg
7126_turorudi3.jpg
7126_turorudi2.jpg
7126_turorudi1.jpg
A Túró Rudi története

A Túró Rudi (eredetileg piros pöttyös alufóliába csomagolt) kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű tejes desszertje.
A Túró Rudi nem a „túrórúd” fajtaneve, hanem lajstromozott védjegy. A szó ezért a jogosult cégek engedélye nélkül más cégek akár azonos, akár hasonló termékeire (például amelyeket Észtországban gyártanak) nem használható, még „Túró Rudi-szerű”, „Túró Rudi-jellegű” összetételben sem.

A név eredete 
1968-ban a Budapesti Tejipari Vállalat Klein Sándort, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóját kérte fel új, akkor készülő termékük reklámpszichológiai kampányának megtervezésére. Klein a formatervezést továbbadta két hallgatójának az Iparművészeti Főiskolán, ők találták ki és tervezték meg többek között a pöttyös csomagolást. Klein a névadás ügyében több szakemberrel – így például Radnai Béla reklámpszichológussal – tanácskozott, de végül egyikük tanácsát sem fogadta el. A Túró Rudi név végül saját ötletéből született. A név – pornográf asszociációk miatt – kisebb botrányt kavart, de végül maradhatott.
A Túró Rudi elkészítésénél „bábáskodó” egyik tejipari szakember neve Mandeville Rudolf volt. Az unokája szerint a névadásnál az ő keresztnevét kapta a termék (Klein ezt nem erősítette meg). A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”. A név, a csomagolás – és reklámtervek mellé egy tanulmányt is le kellett adni, amit Klein Sándor úgy kezdett, hogy „Termelni ma már nem nehéz, de egyre nehezebb lesz eladni” – amely megállapítás akkor nagy derültséget keltett. Klein tízezer forintot kapott a vállalattól munkájáért.
Története
A Budapesti Tejipari Vállalat 1968-ban kezdte gyártani. Az eredetileg szovjet édesség (a Szovjetunióban egy túró-zsír-vaj keverékkel töltött őse már létezett „Eszkimó” néven) ötlete egy KGST-országok közti tanulmányút során került Magyarországra (feltehetően Deák Antal által) és kezdetben nem aratott nagy sikert, ezért előbb a Szabolcstej mátészalkai tejüzemében gyártották, majd a Nagybánhegyesi Zalkatej tejüzemben is megkezdték a gyártást, késöbb párhuzamosan több tröszti vállalat és Tsz tejüzem gyártott ezen a néven terméket, eltérő csomagolásban. Egyetlen TÚRÓ RUDI védjegy volt, a Tejipari Vállalatok Trösztje javára lajstromozva.

7126_100777.jpg
 
Definíciója
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie.

Érzékszervi követelmények:
Alak:
 közel hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű rudacska.
Külső: a csokoládé- vagy kakaómassza a túrókorpuszt egyenletes vastagságban és összefüggően vonja be, sötétbarna színű, jól tapad, nyomásra enyhén repedezik.
Szín: a túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén az ízesítőanyagra jellemző színű.
Szag: a túrókorpusz bevonatára és anyagára jellemző.
Íz: kellemesen édeskés-savanykás, a túrómasszára, annak ízesítésére és bevonatára jellemző, tiszta, harmonikus.Külföldi rokonok
Oroszországban még manapság is kapható az eredeti, kicsit folyékonyabb és hasáb alakú termék. A Szovjetunió utódállamai is gyártanak csokoládéval bevont túrós desszertet, így a balti államokban is találhatunk ilyen jellegű termékeket. Arrafelé hasáb alakú desszertek készülnek, de ízükben és állagukban a Túró Rudikhoz hasonlatosak.
Az osztrák Landfrisch cég is elkezdte a maga – bevallottan a Túró Rudiról másolt – túródesszertjét forgalmazni Landfrisch Rudi néven. A Landfrisch Rudi a magyar elődhöz hasonlóan csokoládébevonatú, de édesebb, mert nincs benne citrom. A natúr túróízűn kívül kókuszos és vaníliás változatban is kapható, a 2005-ös Anuga élelmiszeripari vásáron innovációs díjjal tüntették ki.
Észtországban több márkanév alatt forgalmazzák a túrós desszerteket (kohuke, glasuurkohuke), itt a Balbino termék, épp Vanilla Ninja reklámmal látható.

Bár Japánban valószínűleg nem kapható hasonló termék, hosszabb-rövidebb ideig hazánkban tartózkodó távol-keletiek rajongótábort alakítottak.
Kínában (a Hello Kittyre utalva) Túró Kiittyy néven forgalmazzák az édességet a 2008. október 16-án felavatott üzemben, napi százezer darabos mennyiségben.
Lengyelországban Danio Batonik néven a Danone forgalmazza a hazánkban Danone Túró Rudi néven ismert terméket.
Lettországban is készül túrós desszert, itt kétrétegű (például kakaós-vaníliás) példányok is előfordulhatnak. Bár az alapvető követelményeknek nem felel meg (nincs csoki rajta), de távoli rokonként megemlíthető a karamell bevonatú túróhasáb is.
A Túró Rudi őshazájaként Oroszországban rendkívül nagy választékban kaphatóak túrós desszertek. Oroszul ezeket сырок-nak hívják (ejtsd: szirok). A képen balról jobbra kókuszos, tejsűrítményes, meggyes és vaníliás termék látható. A forma, akár az észt, lekerekített téglatest, nem henger. A csokoládéborítás étcsokoládé, a töltelék valamivel édesebb, mint a hasonló magyar terméké.
Romániában a Friesland cég első külföldi próbálkozása eme hungarikum elterjesztésére. Európában a Dots márkanevet vezetik be a magyar Pöttyös analógiájára.[8] A magyar név azért nem tartható, mert a piackutatások szerint az ékezetes betűk a vásárlók többségében nem megbízható, török árukat idéznek.
Szlovákiában a Frieslands Hungária, a Pöttyös Túró Rudi gyártója forgalmazza a terméket, kicsit édesebb töltelékkel és tejcsoki bevonóval Dots márkanév alatt, a magyarországihoz hasonló csomagolásban.

/Forrás: http://richpoi.com/cikkek/izvilag/keszitsen-turo-rudit-hazilag.html 2012.03.14./*B.Kiss-Tóth László