Dr. Zacher Gábor toxikológus orvos felhívása!

Fiatalok! Óvakodjatok a GHB használatától! Halálos is lehet! 
*
Mindenki figyelmébe ajánlom!
 Van egy GHB nevű szer, színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3 000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban és rendelheti a neten.
Pár csepp bármilyen italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány másodperc szédülés után ájulás. 
 Hétvégi diszkókban a pohárba cseppentik, amikor nem figyel oda, összeesik, aztán a segítőkész közelben levők kiviszik és elrabolják.
Vagy véglegesen, vagy csak a nemi erőszak idejére, ami nem erőszak, hiszen magatehetetlen az ember. 
Gyorsan kiürül a szervezetből, pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, legfeljebb nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre. 
Embert lopnak a szer segítségével! Ma már előre preparáltan is használják, tehát az originál, vagy annak tűnő üvegbe előre beteszik. Pl. Pókerbarlangokban, a nyertest a csinos lányok meghívják egy üveg italra, aztán a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül. 
Védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni: senki ne hagyja a poharát felügyelet nélkül! 
Ha üvegből iszik, a hüvelykujja legyen az üvegen! 
A társasággal érkezők, a társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se! 

Adjátok tovább, minél több embernek!!!!!!! 

 Dr. Zacher Gábor 
 toxikológus orvos 
/Forrás: hirszemle@gmail.com 2012.02.15-i levele/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kábítószer
A GHB egy központi idegrendszeri depresszáns, használják bódításra is. Rengeteg a szlengnyelvből ismert neve létezik a nemzetközi kábítószerpiacon. Így például a "Grúzia Home Boy", "folyékony Ecstasy", "Liquid X" és a "folyékony G", valamint "Fantasy" és a GHB rövidített megnevezés betűszórendjének felcseréléséből alkotott rövid nevek. A fogyasztásakor fellépő hatások jellemzően (az elbeszélések szerint) hasonlítanak az alkohol és az ecstasy használatakor megismert jellemzőkre, mint például eufória, gátlástalan fokozott érzékiség és empathogenesis. Egyedi mellékhatásai az úgynevezett "huhogás" és a "tekergés". Magasabb dózisokban alkalmazva, a GHB hányingert, szédülést, álmosságot, nyugtalanságot, látászavart, depressziós légzést, emlékezetkiesést, eszméletvesztést és halált okozhat. A GHB hatása 1,5-3 óráig tart, de a hatás hosszabb időtartamú is lehet, ha nagy mennyiségben került felhasználásra, vagy ha alkohollal keverik.
Általában véve, a felhasznált mennyiségek 500 mg és 3000 mg között vannak. A használatkor a GHB-t nátrium-vagy kálium-só formájában (fehér, kristályos por), illetve sós vízben oldott formában alkalmazzák. A GHB nátrium sója egy sós ízű szer. Más só formáiról is beszámoltak, mint a kalcium-és magnézium GHB, de a nátrium-GHB só messze a leggyakoribb.
Egyes vegyi anyagok GHB-vá alakulnak a gyomorban és a véráramban. Pl.: a GBL, vagy gamma-butirolaktonból, is átalakulhat. Más ilyen elődrog a 1,4-butándiol is. Lehetnek további toxicitást érintő prekurzorok. Az 1,4-B GBL általában tiszta folyadék formájában kerül forgalomba, noha keverhető más anyagokkal. Így több káros oldószert forgalmazó vállalat ipari célú felhasználásra szánt termékében is fellelhető: pl. festékeltávolítókban, vagy olyan lakkokban, ahol azért alkalmazzák, hogy a lakk vékonyabban terüljön.
GHB előállítható titkos laboratóriumokban is illegálisan. Egyes adatok szerint az így illegálisan előállított GHB túlnyomó része az USA határain belül került gyártásra és ott is használják fel. Miközben receptre kapható alvászavarok esetén néhány más országban, GHB-t 1990-ben az FDA betiltotta (az USA-ban). Azonban 2002 július 17-én a kataplexia kezelésére, ami gyakran jár együtt narkolepsziával jóváhagyták az alkalmazását. A GHB „színtelen és szagtalan”.[
Diszkódrog avagy "Gina"
Mivel az 1970-es években megjelentek a Disco-klubok, megjelentek a Discokat megcélzó különféle gyógyszerek. Ezek fokozzák a táncparketten az emberi szervezetben felhalmozódó hangulatot. Ilyen például az amil-nitrit „poppers” és a kokain. Az 1990-es években újabb „klub kábítószerek”, vagy más néven „party-drogok” váltak népszerűvé. Ezek a ketaminok és a „designer” néven ismert fenetilaminok. A modern kábítószer-törvények megkerülését célzó szerek például az „ecstasy” (MDMA kémiailag, 3,4-metiléndioxi-metamfetamin, vagy 3,4-metiléndioxi-metil-alfa-metil-fenetilamin). a 2C-I (kémiailag 2,5-dimetoxi-4-jódfenetilamin) és a mefedron (kémialilag (±)-1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropán-1-on) is kiemelkedő példa. Amikor a törvények „felzárkóztatása” után bizonyos kábítószerek tiltottá váltak, az illegális előállításban résztvevő vegyészek egy másik gyógyszer felé fordultak, amelynek célja az volt hogy a fogyasztót ugyanúgy befolyásolja, mint a már betiltott gyógyszer. Mivel a legtöbbször ezek a szerek a tiltott kábítószerek vegyületei voltak, az USA-ban bevezették a Szövetségi Analóg törvényt. Eszerint a különféle anyagok betiltását az alapján rendelték el, hogy mely tiltott kábítószert utánozza a hatásában.
Ahogy a legtöbb „klub kábítószer” kialakult úgy került sor a GHB-ra. A fogyasztók úgy érzik, fokozniuk kell hangulatukat, ha egy klubban vagy egy buliban vannak. Úgy gondolják, hogy jár egy kis adag GHB, mint élénkítő és afrodiziákum. A GHB-t úgy is nevezik, hogy a folyékony extasy, folyékony X, vagy folyékony E, mert a tapasztalatok szerint eufóriát és szociabilitás változást vált ki. Magyarországon a „Gina” név terjedt el. Használata során a táncparketten révület jelei mutatkoznak. Amikor a GHB-t betiltották, számos „party drog” bevezetésére került sor, annak érdekében, hogy lemásolják a GHBhatását. A GBL és 1,4-butándiol volt az, amelyek mindegyike metabolizálódik GHB-vá in vivo, de már betiltották számos országban.[27] Annak ellenére, hogy a GHB teljesen önálló kémiai és farmakológiai hatásmechanizmussal rendelkezik, a szlengben az ecstasyhoz sorolják.
Randidrog
A GHB-t mint kábítószert gyakran randidrogként azonosítják[5], ugyanúgy, mint az alkoholt és az erős benzoldiazepineket. Általában sós ízű folyadék, de színtelen és szagtalan,[26] „nagyon könnyen italokba keverhető”,[26] ami elfedi az ízét. A GHB-t azokban az esetekben használják, mint kábítószert, amikor szexuális zaklatásra kerül sor. Általában a sértett a mérgezéskor egy nyugtató hatású italban fogyasztja el, ami általában alkohol.[28] Azonban nehéz megállapítani, hogy milyen gyakran használták a GHB-t a nemi erőszak megkönnyítése érdekében. Ugyanis egy nap után nehéz a kimutatása a vizeletmintából. Sok áldozat képtelen felidézni a nemi erőszakot csak bizonyos idő után.[29][30] Azonban azon esetek, melyekben a GHB-t, mint az időzített nemi erőszak kábítószerét használják ritkák.
A GHB, mint a nátrium sója (nátrium-oxibát) érezhető sós karaktert ad az italnak, bár a só ízét illetően az érzékelés egyénenként változhat.[31] A GHB előállítható különböző sók formájában is, melyek közül némelyik íze kevésbé jellegzetes, mint a nátrum sóé (például magnézium-oxibát); vagy – sokkal ritkábban – az instabil szabad sav formájában.[32]
Alkoholfogyasztással kombinált használat
Kimutatták, hogy a GHB gátolja az alkohol eliminációs rátáját. Ez lehet a magyarázat arra, hogy légzéskimaradásról számoltak be az alkohol és a GHB együttes szedése után.[43]194 haláleset tulajdonítható, vagy kapcsolódhat az együttes szedés után jelentkező végzetes kimenetelű tüneteknek. A halálesetek több mint tíz éven át tartó kivizsgálása során megállapították, hogy a legtöbb légzőszervi depressziót az alkohol vagy más kábítószer valamint a GHB együttes szedéséből eredő kölcsönhatás okozta.[44]

Halálesetek

Egy jelentés szerint, a Xyrem (gyógyszerészeti GHB, vagy a "nátrium-oxibát") túladagolása három beteg halálát okozta orvosi gyógyszeradagolás során.[45] Azonban a háromból két esetben, a halál utáni GHB koncentráció 141 és 110 mg / L volt. Ez az érték a GHB várható koncentráció-tartománya a halál beállta után. A harmadik esetben a beteg kórtörténetében szándékos kábítószer-túladagolást jegyeztek fel.[46]
Egy kiadvány szerint 226 haláleset tulajdonítható a GHB-nak.[47] 226 halálesetből 213 szenvedett szív és légzőrendszeri bénulást és 13 szenvedett halálos balesetet. Hetvenegy halálesetet megelőzően (34%) nem lépett fel bódult állapot. Halál után a vérben a GHB koncentrációja 18–4400 mg / L (átlag = 347) volt, amin halálozásokat megelőző negatív bódult állapotot feltételezett.
GHB nagyon kis mennyiségben a szervezetben is keletkezik, és a vérben is fellelhető a halál utáni szinten 30–50 mg / L tartományban.[48] E szintek magasabbak, mint amit a GHB-nak tulajdonított halálesetek vizsgálatakor találtak. Azaz jóval kisebb mértékben, mint ami arra utalna, hogy a GHB lenne a halál oka, illetve amennyit a halál utáni endogén emelkedés eredményez.
A brit parlamenti bizottság felkérésére egy jelentés megállapította, a GHB használata kevésbé veszélyes, mint az a károsodás amit a dohány és az alkohol a társadalomban okoz, figyelembe véve a kialakuló testi károsodást és a függőséget is.[49]
/A fotók illusztrációk, nem az orvos felhívásának részét képezik. Forrásuk: www.google.hu/kepek/