Rejtélyek a "bolond világtérkép" körül

A bolond világtérképe, illetve A bolondsipkás világtérkép furcsa ábrázolás, amely bejárta az internetet, és számos szájton is megtalálható, nagyon sok kérdést vet fel. Ezek megválaszolására nem is vállalkozhatunk, csupán felhívjuk néhány érdekességre a figyelmet – például arra, hogy már 2009-ben is felbukkant a kép, némileg eltérő feliratokkal.


Az interneten nemrégiben megjelent egy furcsa térkép, amelyet egy közismert szájt a XVI. század végére datál: a bigthink.com szerint 1580-1590 között készülhetett. Sőt, azt is feltételezik, hogy híres térképészek, tehát Ortelius és/vagy akár Mercator műve is lehet. Ez azonban korántsem biztos, és természetesen Magyarországról nem is tudjuk megítélni, hogy hiteles-e a térkép. Az internetes források egyébként a térkép őrzési helyeként különböző londoni múzeumokat adnak meg, és egyáltalán nem tudható, ki, mikor és hol készítette az ábrázolást.
Egy másik feltételezés szerint egy jóval korábban élt térképész, a francia Orontius Fineus (Oronce Finé) műve lehet A bolond világtérképe. Fineus neve szerepel egyébként a térkép bal felső sarkában is, vagyis az sem kizárt, hogy 60-80 évvel korábbi a térkép. (Ha egyébként tényleg létezik - ahogy azt egy francia szájt feltünteti, nagy felbontásban is, illetve a szájt készítője lehet francia feltételezhetően.)
A térkép a bolond arcának helyén látszik, a bolond sipkáján és ruháján furcsa bibliai és görögből fordított latin idézetek olvashatók. Az idézetek részben a bolondokra vonatkoznak a bibliából és máshonnan. De a görög "Ismerd meg önmagad!" mondás latin fordítása is olvasható például rajta.
Ugyanakkor a hvg.hu megfigyelése szerint furcsa, hogy a térképen a feltüntetett országok többnyire latinul vannak, de például az európai városok neve (Danzig, Cracow, Moskow) németesen szerepel. Így Bécs nem Vienna, hanem Wien néven tűnik fel. Mercator egyik térképén egyébként, amely Magyarországot mutatja elsősorban, Bécs Vienna néven szerepel, tehát Mercator, aki még a nevét is latinosan írta - és nem a Gheert Cremer-t, flamand nevét használta - nem biztos, hogy "Wien"-t írt volna a térképén.
A bolond világtérképe egyébként más szájtokon is elérhető, az egyik szerint ez az első világtérkép, amelyen vicces formában tüntetik fel a Földet. Egy másik weblap is elemzi a térképet.
Oronce Finével kapcsolatban más rejtélyek is akadnak: egy másik térképén az Antarktisz is szerepel (1531-ben), méghozzá meglepő pontossággal, pedig ekkor még elvileg nem ismerhették ezt a kontinenst a francia térképészek.
Egy dél-amerikai szájtról továbblinkelve egyébként eljutottunk egy olyan ábrázoláshoz is, ahol nem szerepel a bal felső sarokban Oronce Finé latin neve. Igaz, ez a "térkép-kép" már 2009-ben terjedt a neten MOST ÉRKEZETT.

/Forrás: HVG.HU 2010.09.21/*B.K-T.L.