Műmell buktathatja le a 19-szeres gyilkost - videó

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda abban bízik, hogy plasztikai sebészek segítségével kerítheti kézre a bostoni keresztapát. A régóta keresett bűnöző barátnőjének korábban átformált mellében „elöregedett” a szilikon, ami minél előbbi beavatkozást igényelA 80. életévét már tavaly betöltött James Joseph Bulger tizenegyedik éve szerepel az USA legkeresettebb bűnözőinek top 10-es listáján. A Massachusetts állambeli Boston Winter Hill Gangjének (Téli Domb Bandája) főnökét az 1980-as évek közepéig utasítására elkövetett 19 gyilkosság, továbbá zsarolás, pénzmosás és kábítószer-kereskedelem miatt körözik. Kitűnő konspirátorként gyakran változtatja nevét és külsejét. Állandóan úton van az USA-ban, az európai országokban, Mexikóban és Kanadában. Álneveinek változatossága rendkívül gazdag, például ilyen neveket használ: Thomas F. Baxter, Mark Shapeton, Tom Harris, Tom Marshall, Robert William Hanson. A „rejtőzködés nagymestere” különböző testi korrekcióival, amelyek megváltoztatják az arcát és a kinézetét, akár egy kaméleonhoz is hasonlítható. Persze manapság, a plasztikai csodák, a teljes arcátültetés korában egy kis „orrmetszés” vagy szemöldökfelvarrás nem is olyan nagy szám, s a bajusz és szakáll is könnyen megváltoztat akárkit. Bulger élt, s talán ma is él az álcázásnak ezzel a kelléktárával. Az FBI körözési specialistái igyekeznek az utólag birtokukba jutott fotók, videofelvételek alapján korrigálni, követni, hogyan néz ki a kora ellenére ma is jó fizikai-egészségügyi állapotnak örvendő aggastyán gengszter. Bulgert mellesleg nemcsak veszélyes bűnözőnek tartják - mindig kést hord magánál, s rendkívül agresszív -, hanem műveltnek is, sokat olvas, múzeumokba jár és nagy állatbarát.

James Bulger, becenevén Whitey (Fehérke), kitűnő kondícióját állítólag annak köszönheti, hogy jó karban tartja barátnője. Az 59 éves Catherine Elizabeth Greig mindig sokat adott saját külsejére is. Most éppen női/emberi igényességét próbálják kihasználni az FBI ügynökei, hogy annyi hiábavaló munka után végre fülön csípjék Bulgert, aki mellesleg a fülét is átoperáltatta. A szintén körözött Catherine Greig - eredeti foglalkozása szerint dentálhigiénikus - átszabatta az orrát, és egyéb igényeknek megfelelve a mellét is. Éppen erre „összpontosítottak” most az amerikai zsaruk. 1982-ben készült mellplantátumában 28 év után elöregedett a szilikon, ezért ennek következményei kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak neki. Az FBI fényképes felhívást helyezett el a plasztikai sebészek nemzetközileg olvasott szaklapjában, a Plastic Surgery News-ban, bízva abban, a specialisták segítségével a bostoni keresztapa és barátnője nyomára bukkannak. Az orvosi lapban ezzel a címmel jelent meg a rendőrségi közlemény: „Kezelted-e ezt a nőt?”, majd Catherine Greig négy fotója látható, arcváltozásaival 1982-től 1992-ig, miként alakította át az éppen soros orrműtét. A szövegben feltüntetik mellimplantátumának termék- és gyártási számát is. Természetesen kitérnek arra, hogy Bulgerrel együtt keresik, akiről három fotót, 1980-ban, 1994-ben és 1996-ban készültet közölnek, s van egy közös felvételük is.
Fotó: FBI
Az FBI-felhívása orvosetikai kérdéseket is felvethet belső szakmai körökben. A rendőrség mégis reméli, a felajánlott kétmillió dolláros nyomravezetői jutalom minél előbb megteszi hatását. Tizenegy év után végre elkaphatják a hírhedt szökevényeket, akik 2002-ben Londonban, majd az utolsó fényképek és videofelvételek alapján a szicíliai Taorminában bukkantak fel napszemüveget viselve 2007. április 10-én, gondtalanul, magukba feledkezetten sétálva a mediterrán város történelmi hangulatú utcáin. A keresés során még egy ártatlan turista is horogra akadt már hasonlósága miatt.





hvg.hu