Hazugság a nácik által megölt focisták története

A Menekülés a győzelembe, és  a Két félidő és a pokolban után újabb film állít emléket a nácik által megölt focistáknak - csakhogy a történet úgy hazugság, ahogy van - hívja fel a figyelmet a Wang folyó versei blog.
A futball Eb-re időzítették az ukrán-orosz szuperprodukció, a Meccs bemutatóját. A film az 1942. augusztus 9-én a kijevi Zenit stadionban rendezett meccset mutatja be, amelyen a Wehrmacht katonái („Flakelf”) és a feloszlatott Dinamo Kijev játékosai („FC Start”) csaptak össze egymással.

МАТЧ. Официальный трейлер - YouTube

www.youtube.com/watch?v=uNUajl7LO1k 2012. márc. 23. - 1 perc -Feltöltötte: CentralPartnershipОт продюсера «КАНДАГАРА» и от режиссера «МЫ ИЗ БУДУЩЕГО» 1942 год. Николай Раневич, вратарь и звезда киевского «Динамо», ...
Az azóta számos regényben és filmben, jónéhány változatban - magyar munkaszolgálatosokkal, amerikai hadifoglyokkal stb. - feldolgozott történet szerint az ukrán játékosokat előre figyelmeztették, hogy nem ajánlatos nyerniük, ám ők ennek ellenére helyt álltak, és megverték a németeket. A gonosz nácik ezután mindannyiukat agyonlőtték.
Menekülés a győzelembeHollywood is bevette a sztorit
A sztoriból azonban csak annyi igaz, hogy 1942. augusztusában valóban volt Flakelf-FC Start meccs - ám a végén senki sem halt meg, sőt, mosolygós közös fotó is készült.
A Dinamo játékosai a német megszállástól kezdve civilben dolgoztak, és Start néven alapítottak „amatőr” csapatot, amely 1942 folyamán hét nemzetközi meccset is játszott a megszálló csapatokkal, többek között a németek és románok mellett a magyarokkal is. Mindegyikben nyertek, s ezt nem követte semmilyen megtorlás. A szemtanúk visszaemlékezései szerint a találkozók barátságos légkörben zajlottak, s a hivatalos szovjet változattal (és a mostani filmmel) szemben a bíró sem német, hanem rendszerint román volt, akik nem szimpatizáltak túlzottan a németekkel.
A hamburgi ügyészség 2005-ben indított vizsgálata kimutatta, hogy a legenda egyetlen elemére sincs bizonyíték. A meccs után pedig a két csapat közös baráti fotót készített, amelyet a Dinamo-szurkolók évtizedeken át rejtegettek, mint olyasvalamit, ami teljesen lehetetlen a hivatalos valóság szerint, s csak 2007-ben tette közzé egy ukrán lap.
Az ukrán és a német csapat a meccs után
További részletekről és a fil ukrajnai viharos fogadtatásáról aWang folyó versei blogon olvashat.
/Forrás: wangfolyo.blog.hu nyomán barikad.hu 2012.06.24./*B.K-T.L.