Vácrátóti Botanikus Kert: illatos nemzeti gyűjtemény


Forrás: MTI | 2011. augusztus 12. péntek 15:40 |

A 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert Magyarország leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye.


Idén múlt ötven éve, hogy megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Vácrátóti Botanikus Kert. A vácrátóti botanikus kert mintegy 27 hektáros. - Rátót valójában a "növények nemzeti múzeuma", azaz az ország egyik közgyűjteménye - hívja fel a figyelmemet Kósa Géza dendrológus, aki 36 éve lakik a kertben, és aki 2002 óta vezeti az ország legjelentősebb botanikai kollekcióját.

A kert története 200 évvel ezelőtt indult - kezdi a fővárostól mintegy negyven kilométerre található hely bemutatását Kósa Géza -, a nagy változást azonban utolsó tulajdonosa, a Vigyázó család megjelenése hozta.

A XIX. század húszas éveiben született és közel száz évet megélt gróf Vigyázó Sándor amatőr botanikus volt, aki újjávarázsolta a kertet, de személye az egész magyar tudományos élet számára kiemelkedő jelentőségű volt. Vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta: az örökség Ferenc fia 1928-as halálát követően szállt az intézményre.

vácrátóti botanikus kert

Az örökség részét képező kert sorsa nem alakult szerencsésen, az Akadémiától visszakapott rátóti kastélyparkot az unoka eladta, és az új tulajdonosok kezében az értékes növénygyűjtemények tönkrementek. A II. világháború alatt és különösen utána tovább károsodott a kert, míg végül 1952. január 1-jén az állomást a Magyar Tudományos Akadémia vette át, és megalapította az MTA Botanikai Kutatóintézetét (ma Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet). - Tíz évig tartott, amíg rendbe lehetett hozni a rendkívül elhanyagolt kertet, és 1961. május 1-jén ünnepélyes megnyithatta kapuit a közönség előtt. Hogy modern közgyűjtemény lett, az Ujvárosi Miklós professzor munkáját dicséri - emeli ki Kósa Géza. A romantikus tájképi kertként ma egyszerre élvezi a műemléki és a természetvédelmi védettséget.

Az arborétummal ellentétben, amely csupán fák és cserjék otthona, a botanikus kert tudományos gyűjtemény, ahol a sokféle növényről pontosan vezetik az adatokat. Vácrátóton mintegy 12 ezer féle növény található.

(Szabó Piroska bejegyzése)