"Büdös magyarok, üssétek őket!", "Halál a magyarokra!"

/Forrás: Kuruc.info 2010-01-15./ !

Vádat emelt 11 miskolci férfi ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, közlekedés biztonsága elleni bűntett, rongálás bűntette, közveszély okozás előkészületének bűntette miatt a Miskolc Városi Ügyészség – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.
 Néhány fotó a lefoglalt fegyverekről
Még tavaly március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein ismeretlen személyek olyan hamis híreket terjesztettek, miszerint nemzeti radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják – mondta a szóvivő. A hír hatására a vádlottak közül ketten Molotov-koktélokat kezdtek gyártani, a március 15-ről 16-ra virradó éjszaka pedig a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűlt egyikük portáján, azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják, és a benne ülőket bántalmazzák.
Éjjel 1 óra körül egy arra haladó személygépkocsit – benne két fiatal férfivel és egy nővel – a vádlottak megállítottak, majd a náluk lévő botokkal, baseball-ütőkkel, bozótvágó késekkel megrohamozták és megrongálták az autót. Eközben egymást bíztatták „Büdös magyarok, üssétek őket!” felkiáltásokkal. Az autó üvegei betörtek, a bent ülők az üvegszilánkoktól 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.
Az autó vezetője az addig lassan haladó járművét felgyorsította és a helyszínről elmenekült, közben értesítette a rendőrséget is. A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették az elkövetőket, lefoglalták a Molotov-koktélokat, az ütő-, vágó eszközöket, amelyek egyikén, egy 150 centiméteres boton „Halál a magyarokra!” felirat volt. A vádlottak nagy része tagadja, hogy részt vett volna a cselekményben, néhányan beismerik a cselekmények elkövetését. Bűnösség megállapítása esetén akár 12 évig terjedő börtönt is kiszabhat a bíróság – közölte az ügyészségi szóvivő.
(MTI, képek: Boon
 Közli: B.Kiss-Tóth László )