*LIKŐR RECEPTEK

After Eight-likőr
Hozzávalók:
0, 5l kiváló minőségű vodka
4 dkg Holland csokoládépor
1 db vaníliarúd
1 maréknyi friss mentalevél
3dl tej
3dl víz
40dkg cukor
tölcsér
filterpapír
csavaros tetejű 3 l-es befőttes üveg
Elkészítés:
Az érlelés ideje 3 hét. Ezalatt naponta legalább 1-2-szer alaposan fel kell rázogatni a keveréket.
Tegyük a befőttes üvegbe a csokiport és az összezúzott mentaleveleket.
Öntsünk rá fél liter vodkát.
Egy hét elteltével szűrjük le.
Öntsünk hozzá 3dl vízből és 30 dkg cukorból főzött szirupot(lehűtés után), valamint 3dl tejet.
Két hétig érleljük, naponta többször rázogatva.
Két hét elteltével újra leszürjük és újabb két hétig érleljük. Ezután már csupán az utolsó szűrés következik.
Innentől végleges helyére, a díszes palackba kerülhet.
A csokipor elhagyásával egyszerű mentalikőrt kapunk, ami önmagában is nagyon kellemes ital.

Áfonyalikőr
Hozzávalók:
1 üveg áfonyalekvár
8-10 dkg cukor
0,75 liter vodka
1,5 dl víz
Elkészítés:
Az áfonyalekvárt a cukorral alaposan elkeverjük, s hozzáadjuk a vizet is, hogy sima massza legyen.
Folytonos kevergetés mellett lassan beleöntjük a vodkát is. Üvegbe töltjük és lezárjuk.
Kb. 3-4 hétig árnyékos, hűvös helyen érleljük, hetente alaposan felrázogatjuk.
Fogyasztáskor - aki nem szereti benne a gyümölcsdarabkákat - leszűrheti.

Ánizslikőr
60 gramm ánizst, 30 gramm édesköményt összetörünk és öntünk rá 2 liter pálinkát, desztilláljuk, hagyjuk 8 napig állni a napon, aztán tegyünk hozzá cukrot.
Szobában 12 napig hagyjuk állni és gyapoton kell átszűrni.

Baileyslikőr
Hozzávalók:
3cs vaniliás cukor
6kanál cukor
2 tojás sárgája
2 kis csomag vaniliás capuccino-por
2dl rum
1/2l tejszin
Elkészítés:
az összes hozzávalót turmix géppel összekeverjük majd üvegbe töltjük és jól lehütve fogyasztjuk.
Vigyázni kell az üveget ne töltsuk nagyon tele mert az ital sürüsödik és fogyasztás előtt fel kell rázni.
Kevés alkoholtartalma van.
Elkészítési idő: 15 perc

Banánlikőr
Hozzávalók:
1/2 kg banán
cukor
250 ml tisztaszesz
1 dl víz
rumaeszencia
fél citrom leve
Elkészítés:
1/2 kg banánt felszeletelünk és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük,
3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet.
Majd ehhez a léhez hozzáteszünk 250 ml szeszt, pár csepp rumeszenciát, fél citrom
levét és egy evokanál karamellt.
Alaposan összekeverjük és 10-15 napot érni hagyjuk, majd leszurjük
.
Baracklikőr
Hozzávalók:
75 dkg méz,
1 kg darált barack,
5 barackmag bél,
3/4 liter 80 fokos alkohol,
3/4 liter víz,
kevés csersav.
Elkészítés:
A barackot megmossuk, ledaráljuk, hozzátesszük a barackmagot, s az átszűrt mézszörpöt, amit előzőleg összefőztünk a mézzel, vízzel s csersavval, majd
lehűtöttük.
Hozzáadjuk a szeszt, és meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.
Leülepítjük, átszűrjük, és üvegekbe töltjük.
A méz lehetőleg világos színű (akác) legyen.

Bodzaviráglikőr
Hozzávalók:
4 bodzavirág
100 ml bodzaszirup
1 l gyümölcspálinka
Elkészítés:
A virágokat rakjuk a végleges helyükre egy szép üvegbe, és öntsük rá a pálinkát. hagyjuk négy hétig állni, majd öntsük hozzá a szirupot.
Ezzel is hagyjuk állni négy hétig, és kész is.
A bodzavirágszirup készítése:
Hozzávalók:
60-70 db. virágzó bodzavirágtányér (nem tetves!)
2 liter víz
3 kg kristálycukor
5 dkg citromsav
1 egész citrom
1 mokkáskanál Na-benzoát
(Ez a mennyiség 5 liter szörp készítéséhez elegendo.
Érdemes ennyit készíteni, nagyon finom!:))
Elkészítés:
A vizet a cukorral összekeverem, hozzáadom a citromsavat és a Na-benzoátot, majd beleteszem a bodzavirágokat (megmosni nem szabad oket).
A citromot felszeletelem és hozzáadom a többihez.
Végül az egészet öszekeverem, egy hétig állni hagyom, néha megkevergetem.
Egy hét múlva (amikor a cukor teljesen elolvadt) leszuröm. Vízzel higítva fogyasztható, sokáig eláll.

Bodzabogyólikőr 1.
Hozzávalók:
30 dkg bodzabogyó,
4 dl 96%-os alkohol,
6 dl víz,
1-2 szem szegfűszeg,
kis darab fahéj,
10 dkg cukor.
Elkészítés:
Az enyhén összetört bodzabogyókat egy nagyobb, széles szájú üvegbe töltjük, és az alkoholt rátöltjük.
Beledobjuk a fűszereket, és 15 napig állni hagyjuk.
6 dl vízben felfőzzük a cukrot, majd kihűtjük és az alkoholos
bodzaléhez öntjük.
Az egészet jól összekeverjük, átszűrjük és jól záródó
üvegekbe töltjük.
Csak néhány hét múlva fogyasztható, addigra érik össze.

Bodzabogyólikőr 2.
Hozzávalók:
1 liternyi bodzabogyó,
2 liter víz,
1 kg cukor,
1 rúd vanilia,
6 szegfűszeg,
kevés szerecsendió,
1 citrom,
fél liter tisztaszesz
Elkészítés:
A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzöm.
A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm.
Ezután újra leszűröm és elkeverem a finomszesszel.
Üvegekbe töltöm.

Bodzabogyólikőr 3.
Hozzávalók:
1 kg bodzabogyó,
1 liter 96%-os alkohol,
1,5 liter víz,
0,5 kg cukor,
szegfűszeg,
fahéj,
1 citrom héja
Elkészítés:
A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter
96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük.
A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját.
Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros
részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk.
Az érési ideje 2-3 hónap.

Borlikőr 1.
Hozzávalók:
1 l vörösbor,
1 dl rum,
2 dl meggylikőr
1 rúd vanília,
40 dkg porcukor.
Elkészítés:
A vaníliát kettéhasítjuk, 2 dl meglangyosított borban a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt, 2 literes üvegbe töltjük, fogyasztásig hűtőszekrénybe tároljuk.
Két-három hétig a hűtőszekrényben tartva, az ízek
összeérnek, így nagyon kellemes vendégváró italt tehetünk az asztalra.
Meggyborból is készíthetjük, de akkor meggylikőr helyett 1 dl 96 %-os alkoholt és 1,5 dl vizet teszünk hozzá.

Borlikőr 2.
Hozzávalók:
1 l vörös bor
fél liter rum
1 rud vanília
40 dkg porcukor
Elkészítés:
Az anyagokat összekeverjük, a vaníliát kettéhasitva teszük bele, 2 l üvegbe öntjük és akár azonnal fogyaszható.
Ha azonnali fogyasztásra kell, akkor ajánlatos a cukrot 2 dl meleg borban előbb feloldani.

Cassislikőr
Hozzávalók:
2 kg feketeribizli (vagy Josta)
5 szem szegfűszeg
2 db egész fahéj
1 liter gyümölcspálinka
1 kg cukor
Elkészítés:
A feketeribizlit megmossuk, leszemezzük és villával vagy akár kézzel is összetörjük.
Hozzáadjuk a fűszereket meg a pálinkát és végül a cukrot és jól elkeverjük.
Hibátlan zománcozású edényben lefedve 1 hónapig állni hagyjuk. Időnként meg kell keverni.
Aztán leszürjük és üvegekbe rakjuk.
Tanácsok:
A franciák tesznek bele egy csipet kardamon is.
A Josta a feketeribizli és az egres keresztezése, ezért nem olyan karakteres az íze, mint a feketeribizlinek,de benne több a C vitamin és nagyobb!
Ha Jostából csinálod az alkoholos gyömölcs maradékot érdemes belesütni egy kevert piskóta lepénybe...
Isteni.fekete szederrel is..
Elkészítési idő: 45 perc

Citromfűlikőr
Hozzávalók:
1 nagy csokor citromfű
1 liter vodka, vagy közepesen erős pálinka
25 dkg cukor
Elkészítés:
A nagy csokor friss citromfüvet tegyük bőszájú üvegbe, és öntsük le a vodkával.
Tartsük 24 óráig meleg helyen.
Ezután szűrjük le és keverjül el benne a cukrot.
Addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik.
Üvegekbe töltve tároljuk a felhasználásig, de legalább 1-2 hónapig érleljük.

Citromlikőr
Hozzávalók:
4 érett citrom,
300 g cukor,
0,7 dl fehér rum,
4 evőkanál citromlé (zöld héjú citromból),
1/2 teáskanál koriandermag
Elkészítés:
A citromot forró vízzel leöblítjük, és vékonyan meghámozzuk, levét kinyomjuk.
A héját és levét 1/8 l vízzel és a cukorral gyenge tűzön fedő
alatt kb. 20 percig főzzük, majd lehűtjük.
A szirupot, rumot, 4 ek. citromlevet és a koriandert üvegbe töltjük, és szorosan lezárjuk.
Világos helyen 6 hétig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk.
Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük, és további 4 hétig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.

Citromlikőr
Hozzávalók:
10 citrom,
2 zöldcitrom,
1,5 liter vodka,
1,5 kg cukor,
1,5 kg víz
Elkészítés: 10 szépen fejlett, alaposan megmosott és papírtörlővel megszárítgatott citromot és 2 hasonló tisztítókúrán átesett zöldcitromot a krumplihámozó-késemmel vékonyan megpucolok.
Aztán a sárga és zöld vékonyságokat beleszórom egy nagy befőttes üvegbe,rájuk öntök 1.5 liter olcsóbb vodkát, majd kb. 1 hétig hagyom állni az egészet.
Ezalatt az idő alatt megtörténik a csoda: az illatos héjdarabkákból minden finom aroma és csodálatos színanyag beleoldódik az eredetileg semleges ízű, unalmasan átlátszó alkoholba.
Aztán amikor épp van egy kis időm, akkor leszűröm a citromos vodkát és 1.5 kiló cukorból 1.5 liter vízzel összemelegített, de már langyosra hűlt sziruppal összekeverem.

Csipkebogyólikőr 1.
Hozzávalók:
1 liter nyers csipkebogyó,
3 liter 40 fokos pálinka, vagy 1 l 96 fokos tiszta szesz +1,4 l víz,
1 kg cukor.
Ha tiszta szeszből készítjük, használjunk valamilyen aromát.
Elkészítése:
A csipkebogyót egy nagy befőttes üvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a pálinkát, lekötjük, majd 3-4 héten át szobahőmérsékleten áztatjuk.
Majd leszűrjük, üvegekbe töltve ledugaszoljuk és hagyjuk a
hűtőszekrénybe tovább érlelődni.
Ha tiszta (96 fokos) szeszből készítjük, 1,4 l vizet felforralunk, majd szoba-hőmérsékletűre lehűtve adjuk hozzá.
Ez kb. 33-35 fokos likőrt eredményez.
Az erősebb alkoholfok elérése miatt mérsékelhetjük a hozzáadott víz mennyiségét 0,6 l-el, ami a felolvasztott
cukor mennyisége. A meghűléses időszakokban fogyasztunk reggel - este 1 féldecinyit.

Csipkebogyólikőr 2.
Hozzávalók:
1 liter érett csipkebogyó
3 liter 40 fokos pálinka
1 kg cukor
Elkészítés:
A csipkebogyót összevagdaljuk és 5 literes üvegbe tesszük.
Ráöntjük a pálinkát és a cukrot.
Négy hétig szobahőmérsékleten jól bedugaszolva érleljük.
Az első napokban időnként összerázzuk.
Finom szűrőpapiron átszűrjük,üvegekbe öntjük és jól ledugaszoljuk.

Csokoládélikor
Hozzávalók:
1 barna sor
0.5kg kristálycukor
75 g kakaó
0,5 l rum
Elkészítés:
A barna sort ,kristálycukrot a kakaót forraljuk fel és 20 percig fozzuk lassú tuzon.
A kihult anyaghoz
hozzáontjuk a rumot.
1 napig pihentetjuk szépen besurusodik.

Diólikőr
Hozzávalók:
40 dkg dióbél
40 dkg kristálycukor (Lehet barnacukor is)
1 l konyak
Elkészítés:
Egy sötét üvegbe(ha nincs sötét üveged,takard le valamivel)
összekeverem/összerázom a diót a cukorral és a konyakkal!Meleg helyen állni hagyjuk kb 1 hétig.
Minden nap jól összerázzuk!
Majd leszürjük és kész!
Elkészítési idő: 10 perc

Zölddió-likőr 1.
Hozzávalók:
30 dkg négyfelé vágott zöld dió,
2 dkg egész fahéj,
1 dkg szegfűszeg,
30-40 dkg cukor,
1 liter gyümölcspálinka.
A hozzávalókat csavaros üvegbe rakjuk és ráöntjük a pálinkát. Négy hétre napos helyre állítjuk, s minden nap megrázogatjuk. A végén leszűrjük.
Zolddio-likor 2.
A legismertebb eljaras a kovetkezo:
A meg fiatal, kototuvel atszurhato zolddiot faeszkozzel osszezuzzuk.
Uveg edenybe rakjuk es annyi szeszt vagy
palinkat toltunk ra, hogy ellepje.
Teszunk hozza darabka fahajat, szaritott narancshajat s
ha van, kis darab gyombert. 40-50 napig erni hagyjuk.
Akkor leszurjuk es izles szerint az aroma egy reszet cukorszorppel,szesszel higitjuk.
Megint hagyjuk erni 1-2 honapot.
Sotet, szaraz, huvos helyen tartjuk.
Mézes zölddió-pálinka 1.
2 liter 94 fokos szeszbe 30-40 puha bélű zöld diót aprítunk és négy hétig ázni hagyjuk benne, aztán 17 gramm fahéjat, ugyanannyi szegfűszeget és 1 kiló mézet keverünk közibe: a mézet azonban előbb egy liter vízben felforraljuk és minden habját leszedjük.
Mielőtt a mézet belekevernénk, ennek teljesen ki kell hűlni.
A pálinka két hétig tisztul, aztán fogyasztható.
Mézes zölddió-pálinka 2.
Hozzávalók:
1 dl tiszta alkohol,
20 dkg puha zöld dió,
50 dkg virágméz,
1 dkg szegfűszeg,
1 dkg őrölt fahéj.
A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba.
Jól ledugaszolt üvegben legalább négy hétig hűvös helyen hagyjuk állni.
Ezután beleszórjuk a megroppantott szegfűszeget és a fahéjat.
5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak egyet forralunk rajta.
A tűzről lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tetején képződött habot gondosan leszedegetjük.
A diós-fűszeres alkoholt (a diódarabkákkal együtt) jó nagy befőttes üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a mézes vizet.
Jól összekeverjük és letakarjuk.
Hűvös helyen két hétig érleljük, időnként megkeverjük.
Ezután először szitán, majd gézen vagy tüllön is átszűrjük. Kisebb méretű palackokba töltjük, és jól ledugaszoljuk.
Akár azonnal is fogyasztható.
Megjegyzés:
Remek ízesítő fagylaltokhoz, krémekhez, de magában is különleges.
Viszonylag nagy alkoholtartalmú ital, gyerekeknek egyetlen cseppet se adjunk belőle!

Eperlikőr
Hozzávalók:
1,2 kg érett eper,
7 dl kommersz konyak,
60 dkg cukor.
Elkészítés:
A megtisztított epret alaposan megmossuk és megszárítjuk, majd egy nagy cserépfazék vagy befőttesüveg aljára halmozzuk.
Meghintjük a cukorral, leöntjük az alkohollal, és légmentesen lezárjuk.
Legalább 1 hónapra a kamrába állítjuk, közben többször megrázogatjuk, hogy a cukor feloldódjon.
A likőrt leöntjük, és zárható üvegbe töltjük, a visszamaradt epret gyümölcssalátákba, fagylaltkelyhekbe, használhatjuk fel.

Erdei szamóca- vagy málnalikőr
Hozzávalók:
50 dkg málna vagy erdei szamóca,
43 dkg cukor,
3 dl alkohol
Elkészítés:
Fél liter vízben melegítve feloldjuk a cukrot, majd langyosra hűtjük.
Hozzáöntjük az alkoholt, meg annyi vizet, hogy 1 liternyi folyadékunk legyen.
Egy 5 literes uborkásüvegbe öntjük a gyümölcsöt, ráöntjük a szeszes oldatot és az üveget lekötve, időnként megrázva 10-12 napig állni hagyjuk.
Ezután nedves szűrőpapíron átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

Fehércsokilikőr
Hozzávalók:
6 dl habtejszín
1 dl tej
20 dkg fehér csokoládé
4 tojás sárgája
25 dkg porcukor
1 kiskanál vaníliás cukor
1,5-2 dl 96 %-os gyógyszertári alkohol
Elkészítés:
A tejszínt, a tejet és a fehércsokit forrald össze és tedd félre hűlni.
Habverővel keverd krémesre a tojások sárgáját a porcukorral és öntsd hozzá a langyosra hűlt fehércsokis tejszínt.
Rövid időre tedd vissza a tűzre és folytonos kevergetés mellett melegítsd fel, de már ne forrald.
Amikor kihűlt csurgasd bele az alkoholt.
Töltsd üvegekbe és tárold hűtőbe, amíg el nem fogy!

Francialikőr
Hozzávalók:
1,5 kg feketeribizli,
3/4 l jó vörösbor,
2 szem szegfűszeg,
1 darabka fahéj,
2 kg cukor
Elkészítés:
A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtessük le.
Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket.
Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak.
Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit.
Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni.
Néha keverjük fel fakanállal.
Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen.
Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (kb. 2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le és töltsük üvegekbe.
Ha kihűlt, zárjuk le.
Tanácsok:
Ezt a likőrt evés után adják, mint *long drink*-et.
Keveset öntsünk belőle egy nagyobb pohárba, és ásvanyvízzel töltsük fel.
De lehet tonikkal és jégkockával is.

Gyömbérlikőr
Hozzávalók:
10 dkg friss gyömbérgyökér
15-17,5 dkg barna kandiscukor
2,5 dl tiszta alkohol
3,5 dl víz
fél citrom héja és leve
Elkészítés:
A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 deci vízben, gyenge tűzön főzzük.
Ezután hozzáadjuk a kandiscukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt.
Legalább egy hétig állni hagyjuk, és ha szükséges, még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.

Kókuszlikőr
Hozzávalók:
1 l tej
3 dl tejszín
10 dkg kókuszreszelék
2 doboz kókuszaroma
50 dkg cukor
2 csomag vaníliáscukor
3 dl tiszta szesz vagy vodka
Elkészítés:
Forrald fel a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a kókuszreszeléket.
Főzd egy órán át lassú tűzön, majd add hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot, és vedd le a tűzről.
Ha kihűlt, szűrd át, add hozzá az aromát és kanalanként az
alkoholt.
Fogyasztás előtt egy napig pihentesd hideg helyen.

Kávélikőr
Hozzávalók:
5 dl tejszín
3 tubus sűrített tej
1 dl kávé
3-4 dl whisky
10 dkg cukor
Elkészítés:
Forrald fel a tejszínt a cukorral, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a sűrített tejet és a kávét.
Ha kihűlt, add hozzá az aromát és a whiskyt.
Hagyd állni hűtőben legalább két órát.

Kökénylikőr
Hozzávalók:
1,5 kg érett kökény,
1,5 kg cukor,
4-5 db fahéj,
2 rúd vanília,
1 l gyümölcspálinka, vagy 1/2 l 96 %-os alkohol
Elkészítés:
A kökényt akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a leszedett
kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk.
1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük.
4-5 drb fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy gyümölcspálinkával felöntjük.
5-6 hétig hűtőszekrényben érleljük, majd leszűrjük.
Sült húsok mellé készített szószokba, vagy desszert mellé kínálhatjuk.

Kökénylikőr
Hozzávalók:
50 dkg kökény
50 dkg cukor
6 dl Gin
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a kökényt, majd tegyük egy jól zárhatú befőttes vagy csatos üvegbe.
Szórjuk a tetejére a cukrot, majd öntsük fel a ginnel.
Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon.
Ha október és november hónapban készítjük el éppen karácsonyra lesz fogyasztható.
Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe.
Remeken illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez.

Keserűlikőr
(enyhe). 5 gramm kálmosgyökeret, 30 gramm ginszenggyökeret,10 gramm édes ánizst, 30 gramm szegfűszeget, 5 gramm fodor-mentafüvet, 5 liter 70 fokos
tiszta borszeszbe teszünk és egy hétig a napon hagyjuk, majd szűrőn leszűrjük.
10 liter vízben 3 kiló cukrot megfőzünk és belekeverjük az iménti keveréket.
Néhány nap múlva itatós papíron az egészet átszűrjük és üvegekbe töltjük.

Meggylikőr
Hozzávalók:
60 dkg méz,
1 kg meggy,
0,8 liter
80 fokos alkohol,
1/2 liter víz,
5 dkg mandula,
1 dkg fahéj,
10 % tört meggymag,
2 szelet héjas citrom,
1 késhegynyi csersav.
Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk.
A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük.
Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk.
Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.

Mentalikor
Egy csokor friss mentalevelet megmosunk, megszaritgatunk es beletesszuk annyi szeszbe, hogy ellepje.
3-4 hetig erleljuk, idonkent felrazzuk, majd leszurjuk.
Ez a likor alapanyaga, eszenciaja.
Ezt cukorszorppel es tetszes szerint higitott szesszel elegyitjuk es meg tovabb erleljuk 1-2 hetig.

Mezlikor 1.
220 ml felmelegitett vizben feloldunk 450-500 g lehetoleg viragmezet.
Ehhez az oldathoz, miutan kihult, hozzaadunk 400 ml szeszt es vizzel kiegeszitjuk 1 liternyire.
Mivel ez a likor kezdetben zavaros, sokaig kell pihentetni,
lehetoleg huvos helyen, ledugaszolva.
Miutan letisztult a folyadek, de a szine nem eleg tetszetos, keves karamellel javithatunk rajta.

Mézlikőr 2.
Erős pálinkához sűrűre főzött mézet keverünk, és 6 hétig érintetlenül hagyjuk, hogy az elvegyülés tökéletesen megtörténhessék.
Ha különleges ízt akarunk az italnak adni, néhány csepp kömény, borsos menta, ánizs stb. illó szeszt adunk hozzá.
Medvefogó mézlikőr /régiesen/
2 font méz és 2 pint tiszta szesz egy jól záródó befőttes üvegben megkeverendő (a méz egy kicsinység megmelegíttethetik, hogy könnyedén folyjék).
A mixtúrához egy palack jó borpárlat öntendő, jól összeelegyítendő.
A hölgyek számára kellemesebb, ha a tiszta szesz helyett egy pint jó cognac és némi kávéextraktum (egy uncia valódi kávé nagyon kevés vízzel leforrázva és megszűrve) adatik hozzá, esetleg bergamott esszenciával spékelve.

Medvefogó mézlikőr 2.
Különösen keleten kedvelik.
Egy font (kb. 1/2 kg) mézet feloldunk 1/2 liter 96%-os alkoholban, erősen elkeverjük 1/2 liter felforralt vízzel.
Nem szabad a mézet először a vízben oldani, mert akkor annak finom olajai nem oldódnak fel teljesen.
Az oldat még zavaros, ezért vastag szűrőpapíron átszűrjük.
A tölcsért be kell fedni, hogy az illatanyagok és az alkohol feleslegesen el ne párologjon, majd a palackot teletöltjük, jól bedugaszoljuk, és pincében érleljük legalább 3 hónapig.
A kész likőr 34% alkoholt tartalmaz.
Mogyorólikőr
Hozzávalók:
2 dl vodka
5 dl tejszín
2 dl víz
1 doboz tejszínes mogyoróaroma
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Forrald fel a tejszínt a cukorral.
Keverd hozzá a vizet, és hagyd kihűlni.
Ha már hideg, add hozzá az aromát, végül a vodkát.
Fogyasztás előtt legalább egy napig pihentesd hideg helyen. Leszűrve a hűtőben hetekig eláll.

Mandarinlikőr
Hozzávalók:
10 db mandarin,
2,5 dl szesz,
0,5 kg cukor.
Elkészítés:
Tíz db mandarint apró kockákra vágunk, magvait kiszedjük, egy jól zárható üvegbe tesszük, öntünk rá 2,5 dl 96%-os szeszt és 1 dl vizet.
Állni hagyjuk 7 napig, azután sűrű ruhám áttörjük, majd szűrőpapíron átszűrjük és hozzáadunk 0,5 kg cukorból és 3 dl vízből készült szirupot.
Jól zárható üvegekben még 7 napig fűtött szobában állni hagyjuk.
Narancslikőr 1.
Hozzávalók:
60 dkg méz,
1 liter víz,
1,5 liter konyak,
4 narancs,
4 szegfűszeg,
késhegynyi csersav.
Elkészítés:
Meghámozunk 3 narancsot, megtisztítjuk a fehérjétől s összevágjuk, üvegbe tesszük a másik egész naranccsal együtt s ráöntjük a konyakot.
10 napig ázni hagyjuk.
Hozzáadjuk a vizet, mézzel, csersavval főtt, lehabozott s lehűtött szörpöt.
Beletesszük a szegfűszeget s meleg helyen méh 10 napig állni
hagyjuk.
Ülepítjük, s üvegekbe töltjük.

Narancslikor 2.
1 kg cukorbol 1 l vizzel szirupot fozunk s miutan kihult, hozzaadunk 1/2 liter szeszt es 1 poharnyi narancseszenciat, amit a kovetkezokeppen keszithetunk: 5-6narancs hejat vekonyan lehamozunk, aprora vagjuk, uvegbe
rakjuk 1/4 liter alkoholt ontunk ra es ledugaszolva langyos helyen 2 hetig erleljuk.
Ugyanilyen eljarassal keszithetunk eszenciat mandarinbol es citrombol is.

Narancslikőr 3.
Hozzávalók:
5 db narancs,
1 db egész fahéj,
2-3 db kardámom mag,
1 db vanília rúd,
1,2 liter vodka,
60 dkg cukor.
Elkészítés:
Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval.
Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs
bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk.
Ha belekerül az italba ettől keserű lehet.
Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vanília rúdat, a kardámom magokat, majd öntsük fel a vodkával.
Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül.
Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól
kioldódjanak a fűszerekből.

Ribizlilikőr
Hozzávalók:
1/2 liter ribizlilé átszűrve,
40 dkg méz,
1/4 liter 90 fokos alkohol,
1/2 liter víz,
csersav (tannin).
A vizet, a mézet, tannint összefőzzük s lehabozzuk, majd hűlni hagyjuk, összevegyítjük az alkohollal s a ribizlilével.
Üvegbe töltjük úgy, hogy a tölcsérbe itatóspapíron át szűrődjön.
Egyéb aromákkal is fűszerezhető: 1 g
fahéj, 0,5 g szegfűszeg, kis darab citromhéj.

Feketeribizli-likor
Keszitesehez legalkalmasabb a feketeribizli.
Uvegkannaba teszunk 50 dk jol megmosott es megtisztitott gyumolcsot s 300 ml szesszel leontjuk, lekotjuk es 1 honapig szobahomersekleten erleljuk.
Ekkor a levet leontjuk a gyumolcsot kipreseljuk, ennek levet is hozzaadjuk.
A kb. 500 ml alkoholos gyumolcslehez szamitsunk 350-400 ml cukorszorpot s par kanal konyakot vagy par csepp rumeszenciat.
Osszetoltjuk s meg legalabb 10 napot erleljuk s csak ezutan szurjuk le.
Az uveget jol ledugaszoljuk.

Rozsalikor
Rozsaszorpot keszitunk es tetszes szerint kanalankent adagolva, szesszel
elegyitjuk.
Rozsaszorp készítése
30 dkg sotetpiros szinu ep rozsasziromra 2 l hideg vizet ontunk es addig fozzuk, amig a viz piros lesz.
Szitan lecsurgatjuk.
Fel liter lehez fel kg cukrot adunk es husz percig fozzuk. Ha kihult legmentesen dugaszoljuk.

Rózsaviráglikőr rubinkővel
/Álomlikőr/ Gabriele Bickel könyvéből:
15 rózsavirág
20 ml rózsvíz
200 g málna
10 citromverbéna-levél
10 g hibiszkuszvirág
1 vaníliarúd
2,5 dl konyak
7,5 dl barackpálinka
6 ek. akácméz
1 rubin
(A rubin ne ijesszen el senkit, minden ásványboltban lehet kapni nem
csiszoltat 2-4000 ft-ért.)
Elkészítés:
Kaparjuk ki a vanília közepét, és tegyük egy nagy 3 literes üvegbe az összevágott verbénalevéllel, hibiszkuszvirággal, málnával, rószaszirommal, rózsavízzel és az alkohollal.
Végül a rubin is kerüljön az üvegbe.
Négy hét elteltével szűrjük le az italt, és töltsük egy üvegbe a rubinnal és a mézzel együtt.
Újabb három hét után a likőr kész.
Hatásai:
A rubin melegítő, fiatalító hatású, lendületet, mozgást visz a
mindennapokba. élénkítő harásúsegít leküzdeni a letergia és kimerültség nehézségeit, ösztönzőleg hat az aktív szexuális életre.
Javítja a teljesítőképességet, aktivizál, bátorságot ad, spontán cselekedetekre öszönöz.
A rózsák kivonata harmóniát jelent a léleknek, egyensúlyt teremt, nyitottá tesz, sőt néha izgató hatása is van.
Oldja a test göcseit, nyugtat, gátolja a gyulladások kialakulását, és élénkíti az anyagcserét.

Sargadinnyelikor
Erett, lehetoleg gorogdinnyet meghamozunk, felszeleteljuk, hogy 1 kg dinnyehust kapjunk, ezt 40 dk cukorral retegezve zomancos edenybe tesszuk, igy hagyjuk 24 orat.
Leszurjuk es adunk hozza 5 kanal citromlevet vagy 4 g
citromsavat, 4 dl szeszt s 1 literig vizzel egeszitjuk ki.
Legalabb 3 hetet allni hagyjuk,amig letisztul.
Ekkor vattan vagy szuropapiron atszurjuk es palackozzuk.

Somlikor
1 kg szep, sotet szinu erett somot osszetorunk, s hozzaadunk 20 dk cukrot szelesszaju uvegkannaba retegezve.
Az uveget legfeljebb 2/3 reszt toltjuk meg s vattaval befedjuk. Igy hagyjuk 14 napot, ezutan leszurjuk es az igy nyert levet hasznaljuk a likor kesziteshez.
Hozzaadunk 250 ml cukorszorpot, 300 ml szeszt, fel csomag vaniliaport es szinenek javitasahoz 25 ml malna-, feketeribiszke vagy afonyalevet.
Miutan mindezt jol osszekevertuk, 10 napig erni hagyjuk,
majd leszurjuk.

Szamocalikor
A megtisztitott szamocat vagy epret edenybe rakjuk, cukorral retegezzuk es hagyjuk, amig levet ereszt.
1 l szamoca lehez 1/2 szeszt toltunk es keves citromlevet.
Ket hetig erleljuk, akkor tetszes szerint kanalankent
adagolva, cukorszorppel edesitjuk. finom ital, de viszonylag rovid ideig tartja meg az aromajat.
Sotet,huvos,szaraz helyen, ledugaszolt uvegben kell tarolni.

Szederlikor
1/2 kg szep erett gyumolcsot osszetorunk, s 200 ml szesszel elegyitjuk.
Uvegkannaba tesszuk, lefedjuk. es 4-5 napig allni hagyjuk, mig levet ereszt.
Ekkor leszurjuk, a gyumolcsot kipreseljuk es hozzaadunk meg 100 ml szeszt valamint 350 g cukorbol keszitett szorpot.
Az egeszet osszekeverjuk es meg 8 napig erleljuk.
Leszurjuk es uvegekbe tesszuk.
Izenek javitasara citromlevet adhatunk hozza.

Szilvalikor
Finom desszertital, regota keszitik nalunk, a legzamatosabb szilvafajtakbol.
1 kg erett szilvat magostol osszezuzunk s raontunk 300 ml szeszt es 150 ml felforralt, majd lehutott vizet.
Hozzaadunk 35 dk kristalycukrot es az edenyt konyhaban vagy mas meleg helyen tartjuk 3 napig
Ezutan leszurjuk a levet, hozzaadunk fel citrom levet, egy fel rud vaniliat s 150 ml 90 fokos szeszt. 1 honapig erleljuk, azutan leszurjuk s meg tovabb erleljuk.
Minel tovabb all, annal finomabb.

Aszaltszilva-likőr
Hozzávalók:
40 dkg magozott aszalt szilva,
40 dkg méz,
4 darab fahéj,
1 vaníliarúd,
kb. 5 dl vodka.
Elkészítés:
1. Alaposan kimosunk, majd megszárítunk egy csavaros tetejű 1 literes befőttesüveget.
Beledobunk néhány szem aszalt szilvát, aztán rácsorgatunk
egy kis mézet, majd megint szilva jön és újra méz.
2. Félúton, hogy a fűszerezéssel is törődjünk, beletesszük az üvegbe a fahéjdarabkákat és vaníliarudat, amelyet előtte keresztbe és hosszában is félbevágtunk.
Most megint belekerül az üvegbe némi aszalt szilva, rá egy
kevés méz, és így haladunk, amíg el nem fogy a gyümölcs, valamint a fele mennyiségű, azaz 20 dkg méz.
3. A mézes, fűszeres aszalt szilvát felöntjük annyi vodkával, amennyi ellepi majd lezárjuk, és 3-4 napig hűvös, sötét helyre állítjuk.
Amikor eszünkbe jut, összerázzuk, mindössze ennyi a teendőnk vele.
4. Pár nap múlva, miután a szilvaszemek már megduzzadtaka mézes, vaníliás alkoholban, és már jól átadták az ízüket neki, a maradék 2o deka mézet kavargatva összefőzzük 2 dl vízzel. Ezután megvárjuk, hogy a mézes víz langyosra hűljön, aztán ráöntjük a szilvára.
5. Az egészet jól összekeverjük, és néhány gyógyszertári gézlapon keresztül átszűrve csinos, tiszta kicsi üvegekbe töltjük.
Kézügyességünk függvényében szépen kidekoráljuk őket cimkével és masnival, majd hűtőbe tesszük, ahol több hétig is elállnak.
Megjegyzés:
A vodkás szilvát a későbbiekben ugyanúgy használhatjuk sütikhez, fagyikhoz, vagy gyümölcssalátákhoz, ahogy például a rumos meggyet szokás.
7 dl lesz belőle.

Tojaslikor 1.
3 tojas sargajat elkeverjuk 25 dk cukorral, kozben 1/2 liter, szinten 25 dk cukorral edesitett tejben megfozunk fel rud vaniliat, s hulni hagyjuk, mig langyos lesz.
Ekkor hozzaadjuk a cukorral elkevert tojas sargajat es gyenge
tuznel surure fozzuk.
Kihules utan ehhez a tojasos-tejes masszahoz
kanalankent belekeverunk 200 ml 90 fokos alkoholt es 80 ml rumot vagy megfelelo rumeszenciat.
Rum helyett konyakot is hasznalhatunk.
Ize meg pikansabb, ha 5 g narancseszenciat is teszunk bele. Fogyasztas elott erni hagyjuk.

Tojáslikőr 2.
Hozzávalók:
5 dl tejszín
1 rúd vanília
3 dl vodka
6 tojás sárgája
30 dkg cukor
Elkészítés:
Forrald fel a tejszínt a cukorral és a vaníliával, és vedd le a tűzről.
Keverd habosra a tojássárgájákat és állandó kevergetés mellett add hozzá a tejszínt.
A vodkát kanalanként keverd hozzá.
Fogyasztás előtt pihentesd egy
napig hideg helyen.
Mivel nem tartalmaz tartósítószert, ajánlatos egy héten belül elfogyasztani.

Tojáslikőr 3.
Hozzávalók:
30 dkg akácméz,
1/2 liter tej,
4 tojássárgája,
1/4 liter alkohol (90 fokos),
csersav,
1/2 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk.
A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig).
A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük.
A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!

Tutti-frutti likőr
Hozzávalók:
50 dkg piros ribiszke,
25 dkg fekete ribiszke,
50 dkg málna,
25 dkg eper,
3,5 dl vodka,
1 kg cukor,
5 dl víz.
Elkészítés:
A gyümölcsöket gondosan, többször váltott vízben megmossuk, ha szükséges, 10-15 percig áztatjuk, hogy minden szennyeződés lekerüljön róluk.
Leszárazzuk, kicsumázzuk és még egyszer megmossuk. Turmixgépben apránként összezúzzuk.
A zúzalékot egy nagy befőttesüvegbe tesszük, és ráöntjük a
vodkát.
Lefedve 10 napig érleljük, időnként megkeverjük.
Ezután szűrőn, majd gézen átengedjük, hogy teljesen tiszta legyen.
Felforralunk 5 dl vizet 1 kg kristálycukorral, közben leszedegetjük a habját.
Ha a szirup teljesen kihűlt, apránként, folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a vodkás gyümölcsléhez.
Lefedjük, és 10-12 napig érleljük. Időnként összerázzuk, de
az utolsó három napon már nem mozgatjuk.
Óvatosan kisebb palackokba töltjük, jól ledugaszoljuk, és sötét, hűvös helyre állítjuk.
Megjegyzés:
Nagyon finom ízű, gyenge alkoholtartalmú likőr, amely mindenféle édesség kitűnő ízesítője, de magában is fogyasztható.

Vanilialikor
50 dk cukrot 1/2 l vizzel egy rud vaniliaval szorppe fozunk, kihutjuk.
Kanalankent keverjuk ossze 1/2 l szesszel. Leszurjuk es 1-2 hetig meg erni hagyjuk.

Venek likorje
Az eszencia elkeszitesehez 15 g zellergyoker, 5 g koriandermag, 7,5 g uromfu, 15 g mentalevel, 1 g fahej, 1 g citromhej es 1 g narancshej szukseges.
Mindezekre 100 ml 90 fokos szeszt es 100 ml vizet toltunk.
2 hetig aztatjuk majd miutan leszurtuk, hozzaadunk meg 300 ml szeszt, 280 g cukorbol keszult szorpot es 1 kanal cukorbol keszult karamellt.
Minel tovabb all, annal finomabb az ize.
Több recept feltehetően á,é,ó,ő,ú,ű,í betűket nem tartalmazó, angol vagy egyéb nyelvű billentyúzettel lett írva, ezért ezek a betűk értelemszerűen a,e,o,u,i formában jelentek meg.
*B.Kiss-Tóth László, 2010.09.23.